• Bd. Grivitei nr. A96, Brasov

Dedurizare

Dimensionam, furnizam, asiguram consultanta si service pentru statii de dedurizare, cu configuratii personalizate in functie de cerintele fiecarui beneficiar, precum si de optiunile de automatizare, monitorizare si control solicitate.

Asiguram consultanta, service si furnizam piese de schimb pentru:

De asemenea efectuam servicii de curatare sau inlocuire a rasinilor pentru orice instalatie de dedurizare realizata de noi sau de alte firme.

Oferim consultanta pentru reglarea si optimizarea functionarii instalatiilor de dedurizare apa aflate in exploatare, care datorita unor setari sau utilizari necorespunzatoare nu intrunesc conditiile impuse.

Valve automate si coloanele de filtrare

Valvele automate sunt de mai multe tipuri, cei mai intalniti producatori de pe piata fiind: Clack, Fleck, Autotrol si Siata. Acestea sunt dotate cu controlere care se programeaza pentru regenerarea rasinilor de dedurizare in functie de parametri fiecarei aplicatii in parte. Valvele de comanda cu controlere automate se pot instala si in sisteme de tip:

 • duplex/triplex pentru functionare 24 de ore din 24
  • multiplex care intra succesiv in functiune odata cu fluctuatiile debitului instantaneu

Programul de regenerare are mai multe cicluri programabile, nu impune interventia operatorului si se initiaza automat in functie de volumul de apa dedurizata sau de timp.

Coloanele de filtrare sunt din polietilena armata cu fibra de sticla sau coloane metalice in cazul statiilor de dedurizare industriale cu debite foarte mari.

Mediile filtrante de dedurizare

Parametri  importanti in configurarea statiilor de dedurizare: capacitatea ciclica totala, debitul maxim,  viteza de filtrare nominala a fiecarei rasini.

Rasinile de dedurizare sunt de diverse tipuri si se aleg in general in functie de specificul aplicatiei.

 •  rasini heterodisperse si monodisperse – capacitate si o viteza de schimb ionic foarte buna. Se pot folosi la viteze de filtrare mari.
 •  rasini de tip Crystal Right sau ECOMIX – capacitate de schimb ionic mult mai mica decat rasinile de dedurizare uzuale.  Au avantajul ca retin in acelasi timp si fierul si manganul.

Ce este dedurizarea

Apa dura este apa cu un continut ridicat de saruri minerale in special de calciu si magneziu. Dedurizarea este procesul prin care se elimina aceste minerale din apa. Procesul de dedurizare se realizeaza la trecerea apei prin straturi de rasini cationice care schimba ionii de calciu si magneziu din apa cu ionii de sodiu din mediul filtrant.

Retinerea ionilor de calciu si magneziu din apa duce treptat la saturarea rasinii care necesita o regenerare chimica cu clorura de sodiu (saramura) pentru refacerea cantitatii initiale de ioni de sodiu din mediul filtrant. Procesul de regenerare se realizeaza automat de catre sistemul de comanda al statiei de dedurizare si presupune cicluri de: spalare inversa, aspiratie saramura, clatire si reumplere.

Domenii de aplicare

 • Reducerea duritatii apei potabile
 • Dedurizarea apei de proces industriale
 • Prevenirea depunerilor calcaroase pe instalatii
 • Protejarea membranelor filtrante
 • Ca etapa in procesul de demineralizare

 

Caracteristici generale

 • Statiile de dedurizare folosesc rasini schimbatoare de ioni pentru eliminarea Ca si Mg
 • Se dimensioneaza personalizat in functie de debit, consum si valoarea masurata a duritatii
 • Sunt echipamente robuste si fiabile, cu functionare si regenerare automata
 • Variantele constructive principale sunt cu o singura coloana (simplex), cu doua coloane (duplex)
 • Statiile de dedurizare se pot amplasa si in sisteme triplex sau cu coloane multiple in functie de debitul instantaneu

 
Pentru orice informatie suplimentara ne puteti contacta la numarul de telefon 0770 579194 sau folosind formularul de contact.