• Bd. Grivitei nr. A96, Brasov

Demineralizare

Oferim solutii tehnice personalizate pentru aplicatii de demineralizare in functie de caracteristicile fizico-chimice ale apei, de conditiile tehnice de instalare, de optiunile de automatizare, monitorizare si control solicitate de beneficiar.

Asiguram consultanta, service si piese de schimb pentru orice tip de statie de demineralizare apa, valve de comandacoloane de filtraredistribuitoare si crepinerasini de demineralizare.

Oferim consultanta pentru reglarea sau pentru optimizarea functionarii instalatiilor de demineralizare apa aflate in exploatare, care datorita unor setari sau utilizari necorespunzatoare nu intrunesc conditiile impuse.

Statiile de demineralizare prin osmoza inversa

Statiile industriale de osmoza inversa sunt echipamente automatizate destinate aplicatiilor de demineralizarea apei care folosesc pompe de presiune pentru aplicarea principiului osmozei inverse.

Presiunea aplicata cu ajutorul unei pompe forteaza trecerea apei prin membranele osmotice care au o finete de filtrare de 0.0001 microni si care retin in proportie de pana la 99.8% sarurile minerale si celalalte elemente continute in apa. Pentru obtinerea performantelor maxime de demineralizare se pot proiecta statii de osmoza inversa in 2 trepte, care folosesc in cea de-a 2-a etapa, apa demineralizata (permeatul) din prima treapta. In aplicatii in care se cere demineralizarea pana la conductivitati de sub 1 μS/cm se impune dupa statiile de osmoza inversa folosirea modulelor de electrodeionizare (EDI) sau a filtrelor cu rasini mixte.

Mediile filtrante de demineralizare

Mediile filtrante de demineralizare sunt formate dintr-un amestec de rasini anionice si cationice. Exista diverse tipuri de rasini mixte de demineralizare in functie de performantele de schimb ionic si proportia de rasini anionice si cationice. Durata de viata si performantele fiecarei rasini de demineralizare difera, astfel ca alegerea acesteia se face personalizat tinand cont de aplicatie si de buletinul de analiza a apei.

Ce este demineralizarea

Demineralizarea apei este procesul prin care se indeparteaza sarurile minerale dizolvate in apa. Apa demineralizata este necesara in diferite aplicatii cum ar fi: cazane de abur, centrale termice, aplicatii din industria farmaceutica, industria alimentara, aplicatii industriale, in procesele de tratare termica sau chimica. Gradul de demineralizare este exprimat prin conductivitatea electrica a elementelor chimice dizolvate in apa. Cu cat aceasta valoare este mai scazuta, cu atat calitatea apei demineralizate este mai buna. Apa demineralizata este extrem de agresiva deoarece cauta sa-si refaca in mod natural continutul de saruri prin absorbtia de elemente chimice din materialele cu care vine in contact.

Procesul de demineralizare

Demineralizarea apei se poate obtine prin procedee chimice sau fizice.

Procedeul chimic utilizeaza rasini schimbatoare de ioni de tip mixt (anionice si cationice), care schimba ionii de hidrogen si hidroxid pe care ii contin cu anionii si cationii continuti in apa. Statiile de demineralizare pot fi simple, la care rasina de demineralizare se inlocuieste dupa epuizarea (incarcarea) chimica, sau cu regenerare la care se folosesc solutii de HCl si NaOH pentru refacerea proprietatilor mediului filtrant.

Procedeul fizic se face prin retinerea sarurilor pe membrane filtrante semipermeabile cu ajutorul instalatiilor de filtrare prin osmoza inversa. In urma separarii prin membranele osmotice rezulta doua fluxuri de apa: “permeatul” care reprezinta apa demineralizata si “concentratul” care reprezinta apa incarcata cu saruri.

In functie de aplicatie si de gradul de demineralizare cerut, cele doua procedee se pot combina. In aplicatii speciale pentru demineralizarea finala se folosesc module de electrodeionizare (EDI). Modulele de electrodeionizare au avantajul ca folosesc un procedeu electrolitic pentru regenerarea chimica a rasinilor de demineralizare pe care acestea le contin.

Domenii de aplicare

  • Demineralizarea apei potabile sau industriale
  • Protejarea instalatiilor si echipamentelor industriale
  • Demineralizarea apei folosite in tratamente termice si chimice
  • Protejarea instalatiilor termice
  • Ca etapa in procesul de demineralizare completa

 

Caracteristici generale

  • Sunt echipamente complexe proiectate pentru operare sigura si automata
  • Au controler cu PLC pentru setarea si reglarea parametrilor de functionare
  • Folosesc membrane sintetice semipermeabile pentru demineralizarea apei
  • Gradul de demineralizare depinde de presiunea de operare si de tipul de membrane osmotice folosite

 
Pentru orice informatie suplimentara ne puteti contacta la numarul de telefon 0770 579194 sau folosind formularul de contact.