• Bd. Grivitei nr. A96, Brasov

Filtrare clor / gust-miros

Oferim solutii tehnice personalizate pentru aplicatii de declorinare precum si pentru aplicatii de eliminare a componentelor din apa care dau gust si miros, in functie de caracteristicile fizico-chimice ale apei, de conditiile tehnice de instalare, de optiunile de automatizare, monitorizare si control solicitate de beneficiar.

Asiguram consultanta, service si piese de schimb pentru orice tip de statie de declorinare, statie de eliminare gust-miros din apa, filtre cu carbune activvalve de comandacoloane de filtraredistribuitoare si crepinecarbune activ.

Oferim consultanta pentru reglarea si optimizarea functionarii instalatiilor de declorinare apa si a instalatiilor de eliminare gust-miros din apa aflate in exploatare, care datorita unor setari sau utilizari necorespunzatoare nu intrunesc conditiile impuse.

Valve automate si coloanele de filtrare

Valvele automate sunt de mai multe tipuri, cei mai intalniti producatori de pe piata fiind: ClackFleckAutotrol si Siata. Acestea sunt dotate cu controlere care se programeaza pentru regenerare in functie de parametri fiecarei aplicatii in parte. Valvele de comanda cu controlere automate se pot instala si in sisteme de tip duplex/triplex pentru functionare 24 de ore din 24 sau in sisteme multiplex care intra succesiv in functiune odata cu fluctuatiile debitului instantaneu.

Programul de regenerare are mai multe cicluri programabile, nu impune interventia operatorului si se initiaza automat in functie de caderea de presiune pe filtru sau timp.

Coloanele cu mediu filtrant sunt din polietilena armata cu fibra de sticla sau metalice in cazul statiilor de declorinare industriale cu debite foarte mari.

Mediul filtrant de declorinare

Mediul filtrant de declorinare este carbunele activ de origine vegetala sau minerala. Toate aplicatiile de declorinare trebuie dimensionate cu atentie in functie de:

  • performatele fiecarui tip de carbune activ
  • cantitatea de clor din apa
  • debitul maxim
  • debitul disponibil pentru spalarea inversa.

Mediul filtrant pentru eliminare gust-miros

Mediul filtrant pentru eliminare gust-miros cel mai uzual este carbunele activat de origine vegetala sau minerala. Toate aplicatiile pentru eliminarea gustului si mirosului trebuie dimensionate cu atentie in functie de performatele fiecarui tip de carbune activ, de componentele fizico-chimice care dau gustul si mirosul apei, de debitul maxim sau de debitul disponibil pentru spalarea inversa.

Clorul in apa

Declorinarea este procesul prin care se elimina clorul din apa. Conform Legii apei potabile 458/2002 valoarea clorului liber rezidual trebuie sa fie intre 0.1 mg/l – 0.5 mg/l in toata reteaua de distributie apa potabila. Acest lucru se impune pentru dezinfectia apei de-a lungul retelei de distributie.
Odata cu reactia de oxidare a compusilor din apa, clorul poate forma produși secundari printre care cei mai periculosi sunt trihalometanii (THM), unanim recunoscuti ca fiind cancerigeni.
Aplicatiile de declorinare se realizeaza in general prin filtrare cu carbune activ.

Procesul de declorinare

Datorita suprafetei sale poroase, carbunele activ retine in porii sai diferite tipuri de molecule, insa avand in vedere ca nu se poate face o regenerare chimica, capacitatea de adsorbtie a acestuia este limitata.
Durata de viata a carbunelui activ difera de la doi – trei ani la cateva luni in functie de particularitatile fizico-chimice si microbiologice ale fiecarui tip de apa.
In aplicatiile de filtrare cu carbune activ trebuie monitorizata regulat calitatea apei deoarece dupa epuizarea carbunelui activ acesta nu mai are capacitate de adsorbtie.

Gustul si mirosul neplacut al apei

Gustul si mirosul neplacut al apei se datoreaza substantelor organice in descompunere sau microorganismelor vii precum si prezentei unor substante chimice dizolvate in apa.
Aplicatiile de eliminare a gustului si mirosului neplacut din apa potabila se realizeaza in general prin filtrare cu carbune activ. Pentru eliminarea compusilor gazosi cum sunt sulfurile si hidrogenul sulfurat este nevoie de o dezinfectie suplimentara (clorinare, ozonare) si un procedeu de aerare.

Procesul de elimminare a gustului si mirosului din apa

Procesul de aerare a apei se poate face prin:

  • difuzori porosi in bazine de reactie
  • prin introducerea directa a aerului comprimat in coloane de filtrare sub presiune.

 
Acest proces trebuie urmat de o filtrare cu carbune activ. Datorita suprafetei sale poroase, carbunele activ retine in porii sai compusii care dau gust si miros neplacut apei. Avand in vedere ca nu se poate face o regenerare chimica, capacitatea de adsorbtie a carbunelui este limitata. Durata de viata a carbunelui activ difera de la doi – trei ani la cateva luni in functie de particularitatile fizico-chimice si microbiologice ale fiecarui tip de apa. In aplicatiile de filtrare cu carbune activ trebuie monitorizata regulat calitatea apei deoarece dupa epuizarea carbunelui activ acesta nu mai are capacitate de adsorbtie.

Domenii de aplicare

  • Filtrarea clorului din apa
  • Filtrarea gustului sau a mirosului neplacut din apa potabila
  • Filtrarea apei de proces industriale
  • Prevenirea depunerilor pe instalatii
  • Protejarea membranelor filtrante

 

Caracteristici generale

  • Se dimensioneaza personalizat in functie de debit, consum si de caracteristicile apei
  • Sunt echipamente robuste si fiabile, cu functionare automata
  • Filtrele cu carbune activ se pot amplasa si in sisteme duplex, triplex
  • Se pot amplasa in sisteme multiplex care intra succesiv in functiune odata cu fluctuatiile debitului instantaneu

 

Pentru orice informatie suplimentara ne puteti contacta la numarul de telefon 0770 579194 sau folosind formularul de contact.