• Bd. Grivitei nr. A96, Brasov

Filtrare fier / mangan

Oferim solutii tehnice personalizate pentru aplicatii de filtrare fier / mangan in functie de caracteristicile fizico-chimice ale apei, de conditiile tehnice de instalare, de optiunile de automatizare, monitorizare si control solicitate de beneficiar.

Asiguram consultanta, service si piese de schimb pentru orice tip de statie de deferizare / demanganizare, valve de comandacoloane de filtraredistribuitoare si crepinemedii filtrante de deferizare / demanganizare (Pirolusita – Pyrolox, Birm, Greensand, Crystal Right, Ecomix).

Oferim consultanta pentru reglarea si optimizarea functionarii instalatiilor de filtrare fier / mangan din apa aflate in exploatare, care datorita unor setari sau utilizari necorespunzatoare nu intrunesc conditiile impuse.

Valve automate si coloane de filtrare

Valvele automate sunt de mai multe tipuri, cei mai intalniti producatori de pe piata fiind: ClackFleckAutotrol si Siata. Acestea sunt dotate cu controlere care se programeaza pentru regenerare in functie de parametri fiecarei aplicatii in parte. Valvele de comanda cu controlere automate se pot instala si in sisteme de tip duplex/triplex pentru functionare 24 de ore din 24 sau in sisteme multiplex care intra succesiv in functiune odata cu fluctuatiile debitului instantaneu.

Programul de regenerare are mai multe cicluri programabile, nu impune interventia operatorului si se initiata automat in functie de caderea de presiune pe filtru sau timp.

Coloanele cu mediu filtrant sunt din polietilena armata cu fibra de sticla sau metalice in cazul statiilor de deferizare / demanganizare industriale cu debite foarte mari.

Mediile filtrante de deferizare / demanganizare

Mediile filtrante de deferizare / demanganizare sunt de diverse tipuri si se aleg in general in functie de specificul aplicatiei: rasini schimbatoare de ioni de tip Crystal Right sau medii filtrante de deferizare / demanganizare precum Pyrolox – Pirolusita, Birm sau Ecomix.

Toate aplicatiile de deferizare / demanganizare trebuie dimensionate cu atentie in functie de performatele fiecarui mediu filtrant, de cantitatea de fier / mangan din apa, de debitul maxim sau de debitul disponibil pentru spalarea inversa. La aplicatiile in care cantitatea de fier / mangan din apa bruta este mare, se prefera ca spalarea inversa si clatirea sa se efectueze cu apa curata.

Ce este deferizarea / demanganizarea>

Deferizarea / demanganizarea este procesul prin care se elimina fierul / manganul din apa. Aplicatiile de deferizare / demanganizare se pot realiza prin mai multe procedee (cu rasini schimbatoare de ioni de tip Crystal Right sau cu medii filtrante de deferizare / demanganizare de tip Pyrolox – Pirolusita, Birm sau Ecomix) in functie de cele 3 moduri in care fierul / manganul este prezent in apa: forma ionica, oxidata si complexa.

Procesul de deferizare / demanganizare

Cel mai comun procedeu de filtrare a fierului / manganului este prin oxidare cu una din metodele cunoscute (clorinare, aerare sau ozonare) urmata de filtrare pe un pat filtrant format din nisip cuartos si un mediul filtrant de deferizare / demanganizare obtinut prin activarea chimica cu dioxid de mangan (de tip Pyrolox, Pirolusita, Aquamandix, M.Dox, Stirox, Filox, etc.).

Viteza de oxidare depinde de mai multi parametri printre care si PH-ul apei, astfel ca sunt aplicatii la care este nevoie de un bazin de reactie pentru a se realiza timpul de contact necesar unei oxidari complete.

In functie de concentratia de fier / mangan din apa, viteza de filtrare este foarte importanta si trebuie aleasa cu grija la dimensionarea filtrelor deoarece retinerea fierului / manganului se face pe suprafata mediului filtrant. Aceste depuneri aduc o cadere de presiune pe filtru, a carei valoare trebuie sa nu depaseasca 0.7 bar deoarece exista pericolul colmatarii mediului filtrant.

Regenerarea filtrelor de deferizare / demanganizare se face cu apa (de preferat curata) si se efectueaza automat prin cicluri de spalare inversa si clatire a mediului filtrant in functie de timp sau de caderea de presiune. Debitul necesar la spalarea inversa a filtrelor de deferizare / demanganizare este foarte important pentru procesul de barbotare si reafanare a mediului filtrant.

Domenii de aplicare

  • Reducerea concentratiei de fier / mangan din apa potabila pana la valoarea admisa de 0.2 mg/l
  • Deferizarea / demanganizarea apei de proces industriale
  • Prevenirea depunerilor pe instalatii
  • Protejarea membranelor filtrante
  • Ca etapa in procesul de demineralizare

 

Caracteristici generale

  • Filtrele de deferizare / demanganizare folosesc medii filtrante de deferizare / demanganizare de tip Pyrolox – Pirolusita, Birm, Greensand, Crystal Right, Ecomix
  • Se dimensioneaza personalizat in functie de debit, consum si valoarea masurata a fierului / manganului din apa
  • Sunt echipamente robuste si fiabile, cu functionare automata
  • Filtrele de deferizare / demanganizare se pot amplasa si in sisteme duplex, triplex
  • Se pot amplasa in sisteme multiplex care intra succesiv in functiune odata cu fluctuatiile debitului instantaneu.

 
Pentru orice informatie suplimentara ne puteti contacta la numarul de telefon 0770 579194 sau folosind formularul de contact.